Przepisy

Placek owsiany z borówkami amerykańskimi i brzoskwinią

Płatki owsiane ze względu na dużą zawartość błonnika i węglowodanów złożonych są świetną bazą zdrowego śniadania. Zamiast tradycyjnej owsianki lub musli z jogurtem warto spróbować pysznego placka owsianego. Placek owsiany jest szybki w przygotowaniu i dobrze smakuje z różnymi dodatkami np. owocami, jogurtem, serkiem lub niskosłodzonym musem owocowym czy dżemem.

Placek owsiany Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ziarem słonecznika
  • 1/2 dużej lub 1 mała brzoskwinia
  • niepełna szklanka borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wraz z rodzynkami zalać niewielką ilością wrzątku i odstawić na kilkanaście minut. Następnie odsączyć ewentualny nadmiar wody, dodać jajko i dobrze roztrzepać masę widelcem. Patelnię natłuścić symboliczną ilością masła lub oliwy i rozgrzać. Masę wlać na patelnię i rozprowadzić równomiernie. Placek smażyć na średnim ogniu pod przykryciem kilka minut, a gdy jego wierzch będzie ścięty, przełożyć go łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Placek posmarować miodem i jogurtem, a następnie obłożyć borówkami, kawałkami brzoskwini i posypać ziarnami słonecznika.

Powrót