Przepisy

Szaszłyki z łososia

Uwielbiasz go, czy nie cierpisz? Łosoś ma chyba tyle samo wielbicieli, co przeciwników. Jeżeli należysz do tej pierwszej grupy, zamiast tradycyjnie pieczonej ryby, zrób szaszłyki! Tłuste ryby morskie to najlepsze źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.

Szaszłyki z łososia


Składniki (na 2 porcje - 4 szaszłyki):

Rybę pokroić w kostkę i przyprawić. W osobnym naczyniu wymieszać pieczarki pokrojone w nie za cienkie plastry, kawałki papryki i cebuli, oliwę, przyprawy i szczyptę ziół prowansalskich. Na patyczki ściśle nadziewać na przemian warzywa, pieczarki i rybę. Szaszłyki piec na kratce piekarnika w temp. 180 stopni ok. 35 min.

Uwagi: Pod kratkę piekarnika warto wsunąć blaszkę na tłuszcz spływający z łososia. Szaszłyki można przygotować również na grillu.

Szaszłyki z łososia

Powrót