Przepisy

Zupa Shreka, czyli krem z brokułów

Brokułowa zupa krem - lekka i bardzo sycąca, idealnie pasuje na kolację. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistymi grzankami lub makaronem razowym.

Zupa Shreka Składniki (2 porcje):

Pieczywo pokroić w kostkę i prażyć na patelni zwilżonej oliwą do lekkiego zrumienienia, mieszając co kilka minut. Grzanki będą bardziej chrupiące, jeżeli zostawimy je na dłuższą chwilę na stygnącej patelni.

Do wrzącego bulionu dodać różyczki brokułów i gotować ok. 10 min. Całość zmiksować i doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Zupę można zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Gotową potrawę podać z garścią grzanek.

Uwagi: Grzanki można również przygotować w piekarniku.
Brokuły zachowają intensywny kolor, gdy nie będą gotowane zbyt długo. Najlepiej gotować je bez przykrycia z dodatkiem szczypty cukru.

Zupa Shreka

Powrót