Przepisy

Piernikowa granola

Zimowa propozycja dla amatorów chrupiącego musli i zachęta dla tych, którzy nie zdążyli go jeszcze spróbować :) Rozgrzewający aromat cynamonu i goździków, orzechy, rodzynki, żurawina, czyli maksymalnie szybkie i pełne energii śniadanie w sam raz mroźne poranki. Pyszne z jogurtem naturalnym i gorącym musem jabłkowym.

Granola piernikowa Składniki (duży słoik):

Płatki wsypać do miski. Miód, olej i sok jabłkowy podgrzewać na małym ogniu, aż się połączą, a następnie zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Mieszankę dodać do płatków i dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie płatki były wilgotne. Wsypać przyprawy i jeszcze raz wszystko wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej płatki.

Piec ok. 30-35 min. w temp. 150 st. C., mieszając co ok. 10-15 min. (płatki, szczególnie te przy brzegach, lubią sie przypalać).

WAŻNE: Pozostawić w piekarniku do wystudzenia.

Wystudzone płatki wymieszać z bakaliami. Tak przygotowana granola w szczelnym słoiku lub innym pojemniku może być przechowywana bardzo długo.

Granola piernikowa

Powrót